Hot Sails MauiDa KineZuidwest6Sean Ordonez Shapes

Monday, March 30, 2009

Hot Firepower

Ik was even aan het "google'n" op firepower... Hot heeft namelijk een nieuw power wave zeil.
Onweer, sterke tractoren, meest bizarre guns/wapens, spicey sausjes etc.. --- kortom, maak je borst maar nat ;-)

Alle zwaardere surfers kennen het probleem wel, er staat een leuk windje dat we vaak hebben, er lopen mooie golven en de 70-75kg surfers waarvoor veel zeilen gesneden zijn kunnen net aanplaneren met 5.3 en jij als 80-100+kg surfers nog net.........niet. Je kunt dan een paar dingen doen: Het toch volkomen kansloos en tegen beter weten in proberen maar met je te kleine board en te kleine zeil lig je meer te zwemmen als dat je aan het surfen bent, en elke golf rolt onder je door. Je kunt een 105l board kopen met 6.3 of 7m zeil, maar daarmee gaat het golfrijden ook niet meer echt optimaal, of wachten. Kortom als zware jongen toekijken hoe de lichte mannen aan het rippen zijn terwijl jij mag hopen dat de wind net dat beetje aantrekt waardoor je straks toch genoeg power in je zeil krijgt....niet echt goed voor je humeur als dat dan niet gebeurt. Bijkomende frustratie: Als het eenmaal waait kun je je normale zeilen tot in het bijna oneindige doorvaren.....maar daar heb je zo wachtend op de wind dus niks aan.

Alle Teamriders van Zuidwest6 (behalve lichtgewicht Thomas ) gaan wisselend met dit probleem om, een aantal is therapie en slikt op dit soort dagen een kalmerend pilletje , een paar hebben een andere lichtweerhobby gezocht, een paar hebben een grotere set gekocht (Superfreak7.0 met Witchcraft104, Xfires 6.7 met freewaveboards,Stand Up Paddleboards, Surfboards, etc etc.)
Allemaal heel leuk maar helemaal bevredigend was en is het niet....zeker niet als je ziet hoeveel lekkerder de lichte mannen met hun kleine zeilen en boards varen. Een beetje afgunstig en jaloers, maar dat wilden wij ook!

Uiteindelijk was de door ons ruim 2 jaar geleden bedachte oplossing simpel: we hebben een jaar of twee gevraagd aan de jongens van Hot of ze niet een zeil voor zwaardere surfers konden bouwen met extreem veel power. Dus geen grotere zeilen met een goede handeling, maar een kleiner zeil met een normale handeling maar wel met extreem veel power voor extreem snel aanpaneren. Een soort V12/tractor onder de wavezeilen. Qua bereik was het idee was een 5.5 te maken die trekt als een goede 6.0-6.2 en een 6.0 die de power levert van 6.7/7.0 , kortom meer PK’s per vierkante meter zeil!Met dergelijke zeilen kunnen de 80kg+ mannen net zo snel planeren met 5.5 Firepower als de 75kg surfers met een normale 5.3, omdat je goede druk in je zeil hebt eerder een kleiner board pakken, kortom meer lol en een groter bereik van je huidige set en net zo los gaan als de rest.


In eerste instantie snapte Jeffrey en Tom absoluut niet waar we het over hadden want op Maui wil iedereen alleen maar minder en minder power omdat de wind daar vlageriger is als bij ons en de meeste windsurfers +/-70kg wegen. Toen we in 2007 de eerste internationale Superfreakmeeting hadden en zeilmaker Jeffrey Henderson (170x70kg) overkwam keek hij in Nederland zijn ogen uit over hoe groot en zwaar we hier in Noord Europa wel niet waren. Na die meeting zijn we blijven praten en filosoferen over hoe zo,n zeil dan eruit zou moeten zien, helaas nog zonder concreet resultaat. In mei 2008 zijn we met een aantal teamriders naar de importeursmeeting in Marokko geweest waar het onderwerp weer ter sprake kwam. De andere noordelingen, Denen, Duitsers en Fransen die ervan hoorden waren meteen lyrisch van het idee dus na weer een aantal overleg en vele mails is Tom Hammerton met het idee aan de slag gegaan. De opdracht voor Tom was als volgt: maak een zeil met maximale power, dit mag desnoods iets ten kostte gaan van de high-end range omdat zwaardere surfers daar normaliter toch minder moeite mee hebben en er voor de -80kg surfers de normale Fire’s eerste keus blijven. Het zeil moet aanplaneren als een dolle,de goede handeling hebben met het snelle directe gevoel van een Fire
met een klein beetje meer drive in de bottomturn, op een normale 430 mast en wavegiek passen zodat je het low-end bereik van je set met de aankoop van 1 zeil uitbreid zonder allemaal extra kosten. Na 3 proto’s per maat waarvan er één 7keer is aangepast!!! en veel testen is de natte droom van elke 80kg+ waver werkelijkheid geworden....de Firepower, meer PK’s per M2*

*Firepower: Voor wie:*

Hoewel dit zeil uiteraard voor iedereen vaarbaar is hebben vooral zwaardere surfers (80+kg) het meeste profijt van de Fire Power, voor lichtere surfers is het profiel als snel te diep en te trekkerig. Zij zijn beter af met de populaire "normale" Fire waar de 80+kg surfers ineens een veel eerder zullen planeren als ze gewend waren.

*Firepower Range:*

De 5.5 kun je zien als een vervanger voor een 6.0-6.2. De 6.0 ter vervanging van 6.5-7.0 De 6.5 Om te planeren voordat het gaat waaien. De Firepower is nu leverbaar als limited edition 2010 voorserie in de maten 5.5-6.0-6.5. Alle zeilen worden gevaren met een 430 mast. De 6.5 is evt. ook met een 460 te varen. In verband met de beperkte leverbaarheid zijn er dus maar een paar kleuren beschikbaar, mail voor info daarover! Bij voldoende vraag en interesse komt er wellicht verderop in het jaar ook nog een 5.0, dus laat op het Hotsailsforum: http://www.hotsailsmaui.com/forum/index.php weten wat je ervan vind.

*Let op: dit zeil gaat harder trekken en eerder planeren als al je vorige wavezeilen dus ga op tijd van huis, voordat je het weet waait het al te hard ;)*

Een paar van onze teamriders hebben inmiddels hun zeilen ontvangen. Zodra we updates hebben en er zelf wat meer ervaring mee hebben opgedaan zullen we jullie op de hoogte brengen via een volgende nieuwsbrief en/of de website.

No comments:

Post a Comment